Zöldtrágyázás – Nem csak támogatási feltételnek!

A másodvetés és zöldtrágyázás, mint növénytermesztési technológiák az elmúlt években egyre inkább elterjedtek a hazai gazdaságok földművelési gyakorlatában. Ez természetesen köszönhető annak is, hogy egyes támogatásoknál feltételként is teljesítendők és/vagy elfogadhatók (pl. AKG, Feltételességi szabályok).

Fontos ugyanakkor, hogy – a támogatások esetén vállalt előírások betartása mellett – a szakszerű másodvetési és zöldtrágyázási gyakorlat termőföldjeinkre is jó hatással van, jelentősen emelve főnövényeink eredményét.

A jelen mezőgazdaságban, ahol egyik évben szélsőséges szárazsággal és hőséggel, máskor világméretű gazdasági válságokkal kell megküzdeniük a termelőknek, minden, az eredményes gazdálkodást segítő, minél inkább költséghatékony és fenntartható módszert meg kell ragadni.

Ezek közül az egyik – immár a legtöbb termelő számára ismert, és pozitív hatásai miatt egyre gyakrabban alkalmazott – technika a zöldtrágyázás.

De mik zöldtrágyázás pozitív hatásai, a támogatások megtartása mellett?

Vízháztartás javítása:

A talajtakarás végett csökken a kipárolgás, illetve a gyökérzet által kialakított pórusok elősegítik a csapadék beszivárgását. Egyes vélemények szerint a zöldtrágyanövény „kiveszi a földből a vizet”. Természetesen ezen növények is felvesznek vizet, mely átmeneti nedvességcsökkenést eredményezhet a felsőbb rétegekben, azonban ez a talaj fizikai állapotára gyakorolt kedvező hatások miatt a későbbiekben, főként a tél folyamán megszűnik, a mélyebb rétegek nedvessége pedig jobban megőrződik.

Védelem az eróziós hatások ellen:

A gyors és állandósult talajtakarás védelmet nyújt mind a szél-, mind a vízerózió ellen. Mivel a felhőszakadások vagy károkozó szelek egyre gyakoribbak, ez ma már nem csak a lejtős területeken fontos.

Gyomelnyomó hatás:

A lassabb növekedésű zöldtrágyanövények is hasznosak a gyomosodás ellen, mivel később sűrűn beborítják a felszínt. A keverékek ez esetben is ötvözhetik a kedvező hatásokat.

Javuló talajszerkezet és talajélet:

A zöldtrágyanövények gyökerei sűrűn átszövik a talajt, a keverékek esetében ez különböző rétegekben is teljesül. Rengeteg pórust képeznek és csökkentik a tömődöttséget. Alkalmazhatók kimondottan meliorációs célú fajok/keverékek is. A nagy gyökértömeg egyúttal növeli a talaj szervesanyag-készletét is, ami táplálékul szolgál pl. a földigilisztáknak és mikrobáknak, ezáltal jelentősen élénkül a talajéletet, a föld pedig levegőzöttebbé is válik. A pezsgő talajélettel még tovább nő a növények számára hasznosítható, lebontott szervesanyag.

Szervesanyagpótlás:

A zöldtömeg talajba juttatásával – a gyökérzet mellett – a növények által talajfeletti szerveikbe épített szervesanyagok is bekerülnek a földbe, és az aktivált talajéletnek is köszönhetően gyorsabban lebomlanak, ezzel kiváló alapot hagyva a következő kultúrának. A kedvező szén/nitrogén arány elérése végett bimbós vagy virágzó (nem „elvénült”) állományt javasolt a talajba dolgozni. A zöldtrágyanövényekkel továbbá csökkenthető a tápanyagok kimosódása, valamint javul a feltáró hatás, a nitrogénmegkötő fajok alkalmazása pedig további tápanyagforrásként szolgálhat.

Növényvédelem:

Ha a zöldtrágyanövényt szakszerűen illesztjük be vetésforgónkba, beavatkozhatunk a kártevők/kórokozók életciklusába, egyes növények pedig gyérítő hatással vannak számos kártevőre.

A fentiek mellett nem elhanyagolható, hogy a zöldtrágya kultúrák kiváló életteret biztosítanak a számunkra hasznos élőlényeknek, és a talajok hosszan tartó borítottsága természetközelibb állapotot eredményez, a biodiverzitás megőrzésével, elősegítésével.

Tanácsokért és ajánlatokért keresse szakértőinket és tekintse meg széleskörű vetőmag-kínálatunkat:

Agrár Auditker Kft.

9200 Mosonmagyaróvár, Ostermayer u. 24.

+36-30-536-0526

vetomag@agrarauditker.hu