Zöldugar keverék termesztésével számos támogatási feltétel teljesíthető

Az idei évben kiemelten fontos a megújult agrártámogatási rendszer előírásainak való megfelelés.

A támogatás igénybevételéhez, számos betartandó rendelkezésre és gyakorlatra kell ügyelni az esetleges szankciók elkerülése végett, emellett a hatékony gazdálkodást is szem előtt kell tartani.

Ezen szabályok közül – a konkrét vetésváltási rendelkezések mellett – több is befolyásolja a termelők vetésszerkezetét, vagy az alkalmazható /alkalmazandó kultúrák körét:

  • Feltételesség – HMKÁ 6. előírás – Minimális talajborítás: a nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után növény/tarló fenntartása vagy másodvetés alkalmazása, lejtős ültetvények sorköztakarása.
  • Feltételesség – HMKÁ 8. előírás – Biológiai sokféleség megőrzése: a szántóterület 4 %-án parlagoltatni kell (nem termelő tájképi elem), vagy a szántóterület 3 %-án szükséges parlagoltatni, és további 4%-án nitrogénmegkötő növényeket és/vagy zöldtrágya célú másodvetést kell termeszteni.
  • Agro-ökológiai Program (AÖP) egyes gyakorlatai: adott gyakorlat választásakor további kötelező „parlag százalékok”, szigorúbb talaj- és sorköztakarási szabályok (szántónál és ültetvénynél is), kultúrák diverzifikációja.
  • AKG zöldugar: a kijelölt és elszámolt zöldugar területeket fenn kell tartani, a keveréknek összefüggő állománynak kell lenni, ezért adott esetben pótlás, felülvetés szükséges.

Ennek tükrében szeretném figyelmébe ajánlani honlapunkon szereplő fémzárolt keverékeinket, illetve a pillangós zöldugar keverékünket, melyet 2023.08.31-ig (vagy a készlet erejéig!) kedvezőbb áron vásárolhat meg!

A zöldugar keverék termesztésével számos támogatási feltétel teljesíthető (úgymint a fentiek), emellett agronómiai előnyei is jelentősek. (Pl. nitrogénmegkötő, szárazságtűrő!)

Több éves főnövényként, sorköztakaróként, de szükség esetén akár másodvetésként/zöldtrágyaként is alkalmazható. (Gyors és intenzív növekedésű keverék, ennek ellenére nem ad kezelhetetlen zöldtömeget.)

A pillangós zöldugar további előnye, hogy szálas fehérjenövény támogatás is igényelhető rá!

Azokra a területekre is javasoljuk a keverék vetését, ahol a környezeti feltételek miatt nem valósítható meg hatékonyan intenzív szántóföldi növénytermesztés! Több évig a területen marad, ezért a termesztési költségei alacsonyak.

Amennyiben egyedi keverék (pl. méhlegelő, legelő, kaszáló, vadkeverék, egyéb egyedi zöldítő keverék stb…) vagy az ajánlatban nem szereplő őszi vetőmag érdekelné, hívjon a +36-30/536-0526 telefonszámon, vagy keresse kolléganőmet Rácz Juditot a +36-20/269-6065 telefonszámon!

Tisztelettel: Hatamov-Bieber Melinda – Kereskedelmi vezető